Sådan håndterer du løbende opdateringer i Microsoft Dynamics 365

Januar 2020 // 8 MIN

Det er nødvendigt at teste godt, inden du releaser Microsofts seneste opdateringer til dit forretningssystem. Få vores Development Managers råd til, hvordan du bedst håndterer løbende opdateringer i Dynamics 365.

Efter Microsoft i 2019 lancerede One Version, og dermed gjorde det obligatorisk for alle Dynamics 365 Supply Chain Management-brugere regelmæssigt at opdatere deres system, er det nyt for mange at skulle forholde sig til, hvordan man håndterer disse opdateringer uden systemets funktionalitet påvirkes. Development Manager og partner i Bredana Axcite, Michael Cronqvist, giver sine anbefalinger til, hvordan man skal gribe de løbende opdateringer an.

Med One Version-konceptet udruller Microsoft syv mindre systemopdateringer om året. Som minimum skal virksomheder acceptere to opdateringer om året.

Microsoft tester selvfølgelig, at selve platformen og standardfunktionerne virker som de skal, før de skubber opdateringerne ud. Men det er op til virksomhederne selv at teste på sit eget forretningssystem samt alle de tilpassede løsninger, herunder tredjepartsintegrationer, som man har fået lavet.

Med så mange opdateringer, er det derfor nødvendigt at få styr på en teststrategi, hvor man kontinuerligt og systematisk sikrer, at ens forretningssystem fungerer som skal det inden en ny opdatering installeres. 

Der findes en række gode råd og værktøjer, der gør det nemt at strukturere og håndtere i praksis. 

#1 Automatisér dine tests og spar tid

Generelt er det både ressource- og tidskrævende at teste. Særligt manuelle tests tager tid. Det kræver et godt systemkendskab og indblik i virksomhedens mest kritiske forretningsgange at teste optimalt.

”Den største tilvænning vil for mange virksomheder være at teste systemet før hver opdatering udrulles. Her er det afgørende at strukturere sin tilgang til at teste, så man optimerer sin tid og ressourcer, og ikke mister overblikket undervejs. Et vigtigt værktøj, der kan hjælpe i den proces, er RSAT”, siger Michael Cronqvist, Development Manager og partner hos Bredana Axcite.

Microsoft har udviklet deres eget RSAT-værktøj (Regression Suite Automation Tool), som kan automatisere regressionstests af selve systemet og brugertilpassede løsninger. Formålet med regressionstests er at sikre, at de kodeændringer, der tilføres et system, ikke medfører nye fejl. Hver gang ændringer introduceres til et system, bør man derfor udføre regressionstests.

Generelt kan der være en høj kompleksitet forbundet ved regressionstests, og fejl kan nemt opstå, hvis man ikke får testet de rigtige og mest kritiske scenarier. Derfor er det vigtigt, at man investerer tid og ressourcer i at få lavet de rigtige testcases.

"Med automatiserede regressionstests bliver det lettere at teste, at alt virker som det skal, inden nye opdateringer frigives i produktionsmiljøet. Når først disse testcases er beskrevet og sat op, så er det faktisk blot at trykke på en knap for at sætte de automatiserede tests i gang.  Regressionstests udgør måske 80-90% af test-arbejdet ved Microsofts opdateringer, og derfor er det en vigtig disciplin at mestre”, siger Cronqvist.

#2 Task Recorder gør det nemt at lave testcases

I Dynamics 365 Supply Chain Management findes Task Recorder - en funktion, som er simpel at bruge og gør muligt at optage et givent testscenarie i systemet. Man skal blot aktivere Task Recorder-funktionen og udføre en given handling, som bør anvendes som testcase i RSAT.

Med Task Recorder-funktionen kan man lave de fleste testscenarier i Dynamics 365 Supply Chain Management. Dog er det mere vanskeligt med tredjepartsintegrationer, hvor værktøjet kommer til kort.

Den simple og intuitive proces gør det let for specialister inden for forskellige fagområder, selv at optage og udføre testscenarier.

”Det er en god ide at holde sine optagelser korte og præcise. I stedet for at lave lange testcases, bør man nedbryde dem i korte optagelser, og i stedet gøre de respektive testscenarier afhængig af hinanden”, anbefaler Michael Cronqvist.

Du kan finde en guide til, hvordan du anvender Microsofts Task Recorder her

Vi tester for kunder

Hos Bredana Axcite hjælper vi vores kunder med at udvikle testscenarier til automatiserede testflows og løbende teste, at alle tilpasninger og tredjepartsintegrationer virker efter hensigten før hver opdatering fra Microsoft. 

Læs mere

#3 Fokuser på de forretningskritiske tests

Tests er godt. Jo flere tests, jo højere kvalitet, plejer vi at sige i softwareudviklingsbranchen. Men det siger også sig selv, at man ikke skal teste, hvis det ikke giver værdi.

”Man bør altid prioritere de testcases med størst forretningskritisk betydning først. Altså test af de dele af systemet, som er vitale for forretningen og som bare skal fungere, som f.eks. faktureringsprocesser eller kritiske plukprocesser på lageret. Det samme gælder for brugertilpassede løsninger, der ikke er en del af standardsystemet”, siger Michael Cronqvist.

#4 Vedligehold dine testcases

Vedligeholdelse af testcases er en vigtig disciplin at mestre, og måske et af de områder, man let kan glemme og miste overblikket over i en travl hverdag.

”Hvis et givent brugerscenarie ændrer sig, så er det vigtigt at få opdateret sine testcases tilsvarende, således sikrer man, at det altid er relevante og akutelle brugerscenarier, der testes. Det vil reducere risikoen for fejl”, pointerer Michael Cronqvist.

#5 Få overblik med Feature Management

I Feature Management i Dynamics 365 Supply Chain Management (som blev lanceret med opdatering 10.0.3), kan man få et overblik over de nye funktioner i den kommende opdatering. Her kan man se funktionens navn, hvornår den frigives eller om funktionen er aktiveret og hvorfor. Ligeledes kan man se hvilket modul, der vil blive påvirket af den nye funktion. 

Som standard er alle kritiske nye opdateringer/funktioner obligatoriske, mens alle andre funktioner aktivt skal aktiveres. Det giver en god mulighed for at gennemgå dokumentation og vurdere om det er en funktion, som man skal aktivere eller ej. Tredjepartsintegrationer understøttes endnu ikke af funktionen.

Læs også

Vi er specialister i Microsoft Dynamics 365

Vi er særligt stolte af vores certificering som Microsoft-partner med speciale i Microsoft Dynamics 365 Supply Chain Management og Finance. Det betyder nemlig, at du er garanteret markedsledende ERP-produkter af høj kvalitet og sikkerhed.

Læs mere om vores løsninger

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til, hvordan jeres virksomhed bør håndtere løbende opdateringer i Dynamics 365 Supply Chain Management, er du velkommen til at kontakte os.

keyboard_arrow_up